El canvi climàtic a les nostres mans

El Museu Americà d’Història Natural presenta una exposició interactiva que pretén inspirar solucions envers l’escalfament global 

Les evidències sobre el canvi climàtic han estat demostrades en nombroses ocasions. L’increment de les temperatures, el desgel dels casquets polars i la contaminació de la Terra són conseqüències actuals, però tot i així no aconsegueixen engegar una reacció comunitària. Hi ha una distància psicològica entre la població i els efectes del canvi climàtic. Per aquest motiu, el Museu Americà d’Història Natural a la ciutat de Nova York presenta una exposició que permet a l’espectador interactuar directament amb les evidències del canvi climàtic, i sentir així més proper el seu efecte devastador. 

Pocs segons després d’entrar a la mostra, un s’oblida del que hi ha a l’exterior. Situada a la planta inferior del museu i al costat del planetari, l’exposició climàtica ocupa un petit espai però amb la suficient força per atreure -i guanyar-se- l’atenció dels seus visitants. 

Just al principi hi ha una pantalla gegant que enlluerna gairebé tota la sala. En aquesta s’hi mostra, de manera interrompuda, les diferències en el consum energètic, la rapidesa amb què es desenvolupa un huracà i el fum que expulsen les fàbriques. Són imatges que deixen bocabadat i tenen un efecte hipnotitzador, però el que acaba d’atreure l’atenció per complet són els panells que hi ha a la part inferior.

L’exposició inclou diferents botons i manilles que, interactuant amb elles, es pot veure els efectes del canvi climàtic sobre la Terra. Es tracta d’una estació interactiva formada a partir de dades d’organitzacions com la NASA i l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA per les seves sigles en anglès) que guien els visitants al llarg de l’exposició. 

Inicialment els introdueix al concepte de clima: quins components formen el sistema climàtic de la Terra, per què hi ha estacions i com l’oceà controla el clima. És una mena de fase introductòria i un primer pas per entendre els canvis als quals s’ha sotmès. Tot seguit es presenten evidències que l’activitat humana és la causa de l’escalfament global, i es destaquen diferents factors que poden afectar el clima: canvis en l’òrbita de la Terra, en l’energia solar, erupcions volcàniques, gasos d’efecte hivernacle i la contaminació per aerosols. I per últim, s’exploren les maneres en què el canvi climàtic ja és visible, i com aquests impactes podrien evolucionar els pròxims 100 anys. 

Per exemple, en un extrem de la pantalla es troba una de les estacions més “atractives” en presentar l’abans i el després de diferents paisatges arreu del món que han canviat a causa d’aquest fenomen: el desgel de les planures de Groenlàndia per l’escalfament global (el juny de 2014 estaven cobertes de gel, però dos anys després la capa de gel s’havia perforat profundament), la inundació de Texas després de l’huracà Harvey a l’agost de 2017 o les zones cremades a Califòrnia després dels incendis forestals al desembre de 2017.

Responsabilitat climàtica

Més enllà d’informar sobre el canvi climàtic, la mostra del Museu Americà d’Història Natural pretén inspirar solucions. A diferència d’altres exposicions on el visitant és un mer observador del passat, aquí les persones participen i interactuen amb allò que s’està presentant. A més, resol el que la professora en Energia i Medi Ambient de la Universitat de Columbia, Elke U. Weber, denomina “distància psicològica”.

Segons Weber, “el canvi climàtic és un fenomen estadístic i abstracte difícil de conceptualitzar. Es basa en una progressiva modificació de les condicions climàtiques i, per tant, un fenomen difícil de detectar i avaluar a partir d’experiències personals”. Hi ha una distància psicològica entre les persones i el canvi climàtic (no ho senten proper i, de vegades, no en creuen ser responsables), cosa que repercuteix en la seva percepció i, conseqüentment, en l’actuació que prenen.

La mostra, en aquest sentit, busca personalitzar i fer més comprensible el canvi climàtic. “Posant èmfasi en la representació de fenòmens naturals amb exemplars a gran escala, models físics i visualitzacions de dades, proporcionem accés a qüestions i explicacions científiques actuals” explica Rosamond Kinzler, director sènior de l’educació científica del museu. Es donen les eines per entendre com el canvi climàtic està afectant el món d’avui i el que pot arribar a passar en el futur si segueix pel mateix camí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.