El ‘Green New Deal’ i la ciutat de Nova York

Un dels reptes principals del canvi climàtic és com comunicar-lo a la població. Segons Elke U. Weber, professora d’estudis mediambientals a la Universitat de Columbia (Nova York), “el canvi climàtic és un fenomen estadístic abstracte difícil de conceptualitzar”. És, afegeix, “un fenomen difícil de detectar i avaluar amb precisió basant-se en l’experiència personal”.

Weber parla de l’efecte de la “distància psicològica” en la percepció del canvi climàtic. Les persones se senten distants al canvi climàtic i, per tant, no senten tan proper el seu impacte.

Per aquest motiu, nombroses organitzacions arreu del món busquen la manera d’activar l’interès i la reacció de les persones tant a políticament com a nivell social.

D’això es va parlar a Queens College (Nova York) a la xerrada sobre el canvi climàtic i la resolució del ‘Green New Deal‘. A la xerrada hi van participar Costa Costantinides, President del Comitè de Protecció de Medi Ambient de la ciutat de Nova York; Andres Bernal, assessor de la senadora Alexandria Ocasio-Cortez; Leslie Cagan, membre de l’organització americana ‘People’s Climate Movement‘; i Annel Hernandez, membre de l’Aliança de Justícia Ambiental de Nova York.

A continuació es recullen alguns dels aspectes clau de l’esdeveniment, així com les iniciatives presentades des de cada organització.

Costa Costantinides. President del Comitè de Protecció de Medi Ambient. Des del comitè, Costantinides vol posar en marxa una legislació que demana a grans edificis de Nova York -incloent l’edifici i l’hotel internacional de Donald Trump- reduir en un 40% les seves emissions de gasos pel 2030.

Serà la legislació que demana reduir la quantitat de gasos nocius més gran mai, i no només a Nova York, sinó a qualsevol ciutat.

Andres Bernal. Assessor de la congressista Alexandria Ocasio-Cortez. Des del febrer de 2019 que el ‘Green New Deal‘, una resolució climàtica proposada per la congressista Alexandria Ocasio-Cortez i el senador Ed Markey, ha aparegut en portada de nombrosos mitjans. Bernal explica els elements claus d’aquesta proposta i remarca la importància de treballar de manera interconnectada amb diverses organitzacions per garantir la transició de combustibles fòssils a una economia d’energia renovable.

Leslie Cagan. Membre de l’organització americana People’s Climate Movement. En tot aquest marc de legislacions i informes, Cagan destaca la participació social com essencial en la lluita contra la crisi climàtica perquè “si alguna cosa hem après després d’anys d’organització de moviments socials, és que els canvis comencen des de baix”, explica Cagan.

Nosaltres, les persones, hem de procurar que aquestes polítiques de canvis s’apliquin. No n’hi ha prou amb aprovar una bona legislació, sinó que hem d’assegurar-nos que aquestes polítiques realment tiren endavant i en el termini en què es proposen.

Annel Hernandez. Membre de l’Aliança de Justícia Ambiental de Nova York. Parlar de crisi climàtica com un problema exclusivament ambiental no és suficient. Segons Hernandez cal trobar la manera de connectar el canvi climàtic amb la crisi social per tal de començar a respondre contra el racisme ambiental i les injustícies climàtiques a les quals estan sotmeses moltes comunitats de Nova York.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.