Les dones de les muntanyes

FYT.PH

Pels Pidlisan, una comunitat situada enmig de la pintoresca Saganda al nord de Filipines, quan el sol s’alça per sobre la muntanya significa que comença la sembra de l’arròs. Tota la comunitat s’involucra en aquesta activitat i es realitzen diversos rituals que s’estenen entre Octubre i Desembre de cada any. Però el canvi climàtic ha alterat el seu programa agrícola i cada vegada hi ha més cultius que s’assequen, cosa que obliga a molts agricultors a abandonar les terres. 

Durant els darrers anys s’han enregistrat nombrosos casos de sequeres i precipitacions extremes que han afectat profundament diverses comunitats arreu del món. La tribu de Pidlisan, també coneguda com la “gent de les muntanyes”, és una d’aquestes tribus perjudicades per la incertesa del clima que altera els seus cultius i amenaça en erosionar la seva cultura. Davant d’aquestes circumstàncies, un grup de dones ha pres el lideratge i ha posat en marxa una iniciativa que combina la tradició amb la innovació.

Es tracta d’una organització d’agricultores de Guessang que mobilitza a tots els membres de la comunitat amb la voluntat de mantenir vives les pràctiques agrícoles dels seus avantpassats. El grup, encapçalat per Merly Deppas, utilitza un mètode agrícola respectuós amb el medi ambient conegut com a Sistema d’Intensificació de l’Arròs (SRI, per les seves sigles en anglès) on les dones s’encarreguen de plantar les llavors, de regar els cultius i d’aplicar un fertilitzant orgànic elaborat per elles mateixes. A més, emfatitzen la importància de trobar tècniques per fer front al panorama climàtic, i d’adoptar aquestes noves tecnologies agrícoles sense perjudicar la forma de vida indígena. 

FONT: GMA News Online

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.